Fotografiska

Utställning

Uppe på fotografiska för en utställning av serrano Historien har bevisat att det som en gång hänt aldrig stannar i det förflutna
Utställningen Infamous synliggör USA:s rasistiska historia. Under år 2019 upptäckte konstnären Andres Serrano att objekt som normaliserar blackface-kulturen levde ett eget liv på eBay. Han köpte på sig rasistiska artefakter och fotograferade dem. Med verken konfronterar han sitt lands historia och gör oss observanta på hur rasism både har och fortsätter ge sig i uttryck i olika former.
– Historien har bevisat att det som en gång hänt aldrig stannar i det förflutna. Det kommer alltid finnas grupper av människor som marginaliseras och syndabockar att skylla allt ont på. För att bli en mer medveten nation måste vi en gång för alla gå tillbaka och lära av det som en gång hänt, säger Andres Serrano.
Infamous är ett porträtt av rasismen och ett titthål in i ett förflutet som den vita människan helst vill glömma.
– Den vanhedrande historia av rasism som Serrano presenterar i sina verk kan leda till tuffa men också produktiva och viktiga samtal om hur vi tar oss vidare i de frågor han väcker, säger Jessica Jarl, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.
OM ANDRES SERRANO
Andres Serrano (f. 1950) är en provokativ amerikansk konstnär som inte väjer med blicken där många andra bryter ihop. Han behandlar ofta tabubelagda ämnen, men närmar sig alltid sina teman med stor respekt. Ett av hans mest kända verk är det kontroversiella Piss Christ, ett fotografi av ett krucifix nedsänkt i konstnärens egen urin. Till andra kända verk hör Blood and Semen III och Piss and Blood, som även prydde Metallicas skivomslag. Han ställde senast ut på Fotografiska Stockholm år 2015. Serrano är också aktuell med sin första film, ”Insurrection” hade premiär 6 januari 2022 – ett år efter att Kapitolium stormades i Washington D.C. Filmen består av historiskt material såväl som klipp från sociala medier som publicerades under stormningen. ”Jag vill inte skryta, men jag tror det är en av de mest våldsamma och kontroversiella filmer som någonsin gjorts”, säger Serrano. Filmen produceras av a/political.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *