Karl Bertils julafton ❤️????????????????????????

“Karl-Bertil Jonssons julafton”

Idag blev det röda mattan och bio premiär på biografen SAGA i stockholm och filmen karl-bertil jonssons julafton

Den bygger på Tage Danielssons berättelse, bästa kommunist propaganda med mycket medlidande snällhet å godhet – publicerad i bokform 1964. Ett av de många klassiska citaten utslungas av Tyko Jonsson när han förstår vad sonen har gjort: “Jag har närt en kommunist vid min barm!”.

Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. Nu ges sagan ut på nytt på spelfilm.

Svensk jultradition

Den fjortonårige Karl-Bertil som är inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren. Den har älskats av den svenska publiken och blivit synonym med svensk jultradition. Många av filmens karaktärer har även letat sig in i folksjälen och blivit klassiska. Som exempelvis Karl-Bertils far, varuhusdirektören Tyko Jonsson, som då han får reda på att hans son stulit julklappar av rika personer för att ge till fattiga, utbrister: ”Jag har närt en kommunist vid min barm!”.  Och Karl-Bertils ömma moder som bjuder sin son på frukost på sängen, byrådirektör H.K. Bergdahl som när Karl-Bertil tvingas berätta vad han gjort säger: ”Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!”????????❤️????????????????❤️

bertil jonssons julafton Den bygger på Tage Danielssons berättelse, bästa kommunist propaganda med mycket medlidande snällhet å godhet – publicerad i bokform 1964 Ett av de många klassiska citaten utslungas av Tyko Jonsson när han förstår vad sonen har gjort: “Jag har närt en kommunist vid min barm!” Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. Nu ges sagan ut på nytt på spelfilm.
Den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren har älskats av den svenska publiken och blivit synonym med svensk jultradition. Många av filmens karaktärer har även letat sig in i folksjälen och blivit klassiska, som exempelvis Karl-Bertils far, varuhusdirektören Tyko Jonsson, som då han får reda på att hans son stulit julklappar av rika personer för att ge till fattiga, utbrister: ”Jag har närt en kommunist vid min barm!” Och Karl-Bertils ömma moder som bjuder sin son på frukost på sängen och byrådirektör H.K. Bergdahl som när Karl-Bertil tvingas berätta vad han gjort säger: ”Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!”????????❤️????????????????❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *