ortodox jul ????

Hämtar min BADNJAK, och det är när den verkliga ceremonin börjar. Jul stek görs på denna dag (men vi äter inte det fram till jul – Banji dan är den sista dagen i den stora jul fastan), kvinnor är mycket upptagen för att förbereda fest för jul och män tar ut på jakt efter Badnjak – en ceremoniell träd, vanligtvis en ek, som förs till huset, men inte i huset. Detta motsvarar grenarna som herdarna kommit till Josef, och som han använde för att värma upp grottan där Jesus Kristus föddes. Det finns även ett speciellt sätt att skära grenen, och en särskild be tillägnad helg och hem.

Samtliga familjemedlemmar är involverade i förberedelserna ceremonin. Huset är inrett med halm, som skildrar stallet i Betlehem där Jesus Kristus föddes. Familjen samlas runt bordet för middag, som fortfarande inte innehåller några kött eller mejeri eller animaliska produkter, men fisk; men ändå är mycket rik: här hittar du Prebranac – speciellt bakade bönor, massor av olika sallader, fiskgryta …
Serber tror att på julafton och julen kan man hitta de bästa omen. Det är därför julafton kvällsmat är mycket rik; och familj tar ut på ett bord allt de kan hitta – så dessa varor kunde föröka sig i det nya året. Chefen för familjen tar Badnjak, jul stek och halm i huset och önskar all lycka till familjemedlemmar och deras hem. Här är några av jul-relaterade föreställningar:

Om det regnar på jul – tror vi att varje arbete kommer att vara givande.
Om du är skyldig något till någon, du bättre lösa detta tills julafton. Annars kommer du vara skyldig under nästa år.
Vi tror att du inte måste städa huset under julhelgen, som ni kanske “rensa bort” glädje.
Under julhelgen får det inte finnas några argument som får höras . Annars kanske inte vårt arbete vara eller bli välmående.☦️☦️☦️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *