Exklusiv förhandslyssning – nya albumet

Vem kommer ihåg Affe?

Artist: Douglas Leon med Globetrotters

1: Jesus gick på vattnet

2. Evig kärlek

3. Mitt hjärtas fågel

4. Tusen bitar

5. Ikaros

6. Två ljus

7. Sång till friheten

8. Tankar vid 50

9. Vem dödade Carlos

Historien bakom albumet

Allt startade en dag nån gång på 90-talet när jag träffade en tjej som heter Rebecca. Vi snackade lite om allt möjligt när hon efter tag sa att hennes pappa är Björn Afzelius. Jag kände inte alls igen det namnet, men så berättade hon att han hade skrivit en sång åt henne. Jag blev nyfiken och några dagar senare köpte jag ett album där låten ”Rebecca” fanns med.

När jag först lyssnade på Björns låtar var jag inte jätteimponerad. Min värld då handlade ju om rapp och hiphop! Men jag lät musiken spela på och plötsligt kom låten ”Ikaros”. Jag kände igen melodin och raderna ”När jag tänker tillbaka på min barndom ser jag skräckbilder tydligast av allt…”. Jag bara rös eftersom det är en låt som jag älskade under hela min barndom – och nu visste jag vem Björn var, tack vare hans dotter Rebecca.

Sedan den dagen var jag ett fan och jag har länge funderat på att göra en tolkning av Björns låtar. När jag såg att hans band Globetrotters skulle spela i Stockholm kontaktade jag dem och frågade om de vill spela in ett hyllningsalbum med mig. De nappade direkt!

Om albumets omslag

Albumets framsida är skapad av min coola tatuerare och är en fusion mellan Björn Afzelius och mig själv! Inspirationen kommer ursprungligen från ett omslag från sydamerikanske musikern Héctor Lavoe, som alltid gjorde sin egen musik – men plötsligt tolkade musik från en artist som vi lyssnande mycket på i familjen; Felipe Pirela. Då slog det mig – det är ju precis det jag gör nu, tolkar en annan artist för första gången! Därför kändes det så rätt att göra en Björn/Dogge-hybrid på omslaget!

På baksidan finns ett tidningsurklipp från 1994 med Björn som gillade Latin Kings och ansåg att vi var en av proggens och punktens arvtagare med våra socialrealistiska texter! Däremot var han besviken när han fick höra att vi gick på galapremiärer, det tyckte han inte var passade!

Om valet av låtar

Björn har gjort så många bra låtar, men jag visste vilka låtar jag ville göra. Min absoluta favorit är Tankar vid 50 som kan ses som en summering av Björns liv. Jag kan känna igen mig i texten, låten innehåller många fina ord om livet och vad som är värdefullt. Mycket stämmer in på mitt liv, jag är ju 45 nu och har levt lite samma liv som Björn, med musiken som drivkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *